Bolle Rug Oefeningen voor een Soepele Middenrug
31 december 2023 
3 min. leestijd

Bolle Rug Oefeningen voor een Soepele Middenrug

Heb je een bolle rug en zoek je effectieve oefeningen om dit probleem aan te pakken? In dit artikel en video deel ik enkele krachtige oefeningen die je kunnen helpen bij het voorkomen, verhelpen en corrigeren van een bolle rug. Bij deze bolle rug oefeningen laat ik je stap voor stap zien hoe je de oefeningen kan afstemmen op je eigen situatie en status van je rug. 

Bolle Rug en Thoracale Kyfose

Een bolle rug, ook bekend als thoracale kyfose, is een situatie waarin de natuurlijke curve van de rug is verstoord en versterkt lijkt. In deze video concentreren we ons op effectieve oefeningen die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de beweeglijkheid van de middenrug en het verminderen van een bolle houding.

Twee beste Bolle Rug Oefeningen

In de onderstaande video deel ik twee krachtige oefeningen om een bolle rug te verhelpen en te corrigeren. Ik geef een gedetailleerde instructie om het eenvoudig te maken om te starten en de intensiteit geleidelijk op te bouwen. Het blijft cruciaal om naar je lichaam te luisteren en comfortabel te beginnen. 

Lees je liever een omschrijving van de bolle rug oefeningen? In de tekst hieronder heb ik ze voor je uitgeschreven. Plus wat extra tips hoe je naast de oefeningen om te een bolle rug te voorkomen. 

Oefening 1: Pull Over

De eerste oefening is de "pull over" oefening. Ga liggen op je rug met gebogen knieën. Zorg ervoor dat je onderrug contact maakt met de mat en breng je kin naar voren. Strek je armen gestrekt over je hoofd en adem uit terwijl je je armen naar beneden beweegt. Het belangrijkste is om je bekken licht gekanteld te houden en je buikspieren licht aan te spannen. Begin met eenvoudige bewegingen en bouw de intensiteit geleidelijk op.

Je kan beginnen plat op de grond of een mat. Gaat het goed kan je de oefeningen uitbreiden door een handdoek opgerold in je middenrug te leggen. Zo vormt je rug zich over de handdoek om meer strekking in de middenrug te verkrijgen. De oefeningen kan je nog intensiever maken door op een foam roller of nog dikkere handdoek te gaan liggen. Blijf in beide gevallen door ademen en houd je bekken licht gekanteld naar achteren en kin iets ingetrokken. 

Oefening 2: Back Extension

De tweede oefening is de "back extension." Ga op je buik liggen met je handen onder je schouders. Til je bovenlichaam op terwijl je je nek recht houdt. Knijp je schouderbladen samen en laat je weer zakken. Begin met de basisvariant en maak het geleidelijk zwaarder door je handen verder naar voren te plaatsen. Deze oefening versterkt de spieren van de middenrug en helpt je een gecorrigeerde houding te behouden.

Extra tips bij de Bolle Rug Oefeningen

Naast de eerder genoemde bolle rug oefeningen zijn er nog andere stappen die je kunt nemen om de impact van een bolle rug te verminderen en verdere problemen te voorkomen. Het is essentieel om bewust te zijn van je houding tijdens dagelijkse activiteiten, zoals zitten en staan. Een ergonomische werkplek en regelmatige pauzes om te strekken kunnen bijdragen aan het verminderen van spanning in de rug.

Bovendien is het nuttig om te kijken naar preventieve maatregelen en een gezonde levensstijl om een bolle rug te voorkomen. In een eerder artikel heb ik uitgebreid gesproken over het voorkomen en verhelpen van een bolle rug. Je kunt meer inzichten en advies vinden in het artikel over hoe je een bolle rug kunt voorkomen en verhelpen.

Bolle Rug Oefeningen voor Soepele Middenrug

Succes met de Rugoefeningen

Door consistent oefeningen te doen en aandacht te besteden aan je algemene houding, kun je niet alleen de impact van een bolle rug verminderen, maar ook proactief werken aan het behouden van een gezonde wervelkolom. Vergeet niet om de aanbevolen oefeningen op te nemen in je routine en te streven naar een holistische benadering van ruggezondheid.

Ik wens je veel succes met het integreren van deze waardevolle oefeningen in je routine. Heb je vragen naar aanleiding van deze oefeningen? Stel je vraag in het reactie formulier onderaan deze pagina. Nog meer oefeningen voor je rug kan je ook vinden via mijn Rug Video's

Bron; A. Briggs, J. van Dieën, T. Wrigley, Thoracic Kyphosis Affects Spinal Loads and Trunk Muscle Force. Physical Therapy May 2007 vol. 87. no. 5. Page 595-607

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis