Artrose in de Rug?! Verrassend in Opkomst Maar Is Het Zorgzaam?
04 juli 2014 
3 min. leestijd

Artrose in de Rug?! Verrassend in Opkomst Maar Is Het Zorgzaam?

 

Het blijkt dat bij veel mensen er artrose in de rug ontstaat! Moet je hier zorgen over gaan maken of dit laten onderzoek? En wat voor conclusies kan je trekken bij artrose in je lage rug?

Er is dus een hoge mate van voorkomen van artrose in de rug wat lijkt toe te nemen naarmate iemand ouder wordt. Artrose in de rug komt het meeste voor tussen de 4e en 5e lendenwervel. Het belangrijkste is echter dat er geen relatie bestaat tussen aanwezigheid artrose en lage rugpijn!

Wat is artrose in de rug?

Wanneer we het hebben over artrose in de rug dan hebben we het ook  over het kraakbeen van de  facet gewrichten van je wervels en de wervels zelf. De facet gewrichten zijn de twee vlakken die ene wervel met de andere in verbinding brengen. En zorgen grotendeels voor de beweeglijkheid van de rug.

Artrose wordt in de volksmond ook wel vaak slijtage van het gewrichtskraakbeen genoemd. Dit is niet helemaal terecht, omdat door een soort ontstekingsproces eerst de kwaliteit van het kraakbeen verminderd. Waardoor een gewricht kan zwellen en de bot stukken kunnen vervormen doordat het kraakbeen verdwijnt of “slijt”.

Artrose Lage Rug 2

 Hoe vaak komt artrose in de rug voor?

Uit meerder onderzoek blijkt dat er bij veel mensen artrose is te zien na het maken van een CT scan. Het is een logisch verschijnsel dat het voorkomen van artrose met de leeftijd toeneemt. Maar onderstaande cijfers laten verrassende percentages zien bij hoeveel mensen al een vorm van slijtage aanwezig is,

Namelijk bij;

  • 24% van de mensen < 40 jaar
  • 44,7% van de mensen tussen de 40-49 jaar
  • 74,2% van de mensen tussen de 50-59 jaar
  • 89,6% van de mensen tussen de 60-69 jaar
  • En 69,2% van de mensen > 70 jaar

Zo snel al artrose in je rug?!

Karakteristieke kenmerken van artrose lijken dus  al vroeg te beginnen! Waar 1 op de 4 onder de 40 al artrose heeft blijkt dat er al beginnende tekenen van artrose kunnen ontstaan op zelfs jongere leeftijd (<30 jaar). De plek waar artrose het meest voorkomt is tussen de 4e en 5e lendenwervel (30-35%).

Er bestaat geen verschil tussen mannen en vrouwen in hoe vaak het voorkomt. Maar wel voor mensen met een oudere leeftijd neemt de mate van voorkomen toe. Interessant genoeg is dit bij een leeftijdscategorie gevonden tussen de 60-69 jaar.

Er is echter goed nieuws bij artrose in je rug!

Blijf in Beweging bij ArtroseWant uit meerdere grote en kwalitatief goede studies komt naar voren dat er geen direct relatie is tussen pijn laag in je rug en de aanwezigheid van artrose! Dus de bevinden uit een Röntgenfoto, MRI scan of CT scan geven geen verklaring voor pijnklachten op basis van de bevindingen van artrose.

De vermindering van je gewricht kraakbeen hoeft dus niet te zorgen tot pijn klachten. Dit geldt zowel voor je rug (wervelkolom) als voor je knieën, heupen en schouders. Wanneer je pijn klachten hebt aan je gewricht dient dit altijd op basis van je symptomen beoordeeld te worden.

Wat nu te doen met deze informatie?

De symptomen of wel oorzaak van je pijn klachten komt dan dus niet omdat er “schade” in de rug aanwezig is. Maar kan veroorzaakt worden door een combinatie van zowel lichamelijke als psychologische factoren. Wil je hier meer over weten dan raad ik je aan om je lage rugpijn te screenen middels mijn gratis screening.

Kijk goed naar je eigen lichaam en dagelijks patroon aan wat je kunt doen om je rug beter, soepeler en pijnvrij kunt maken. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden die weinig moeite en tijd hoeven de kosten.

Conclusie bij artrose in de rug!

  • Artrose in de rug komt vaak voor bij zowel jonge als oudere mensen.
  • Artrose neemt wel toe naarmate iemand ouder wordt tot wel 89,2% bij menen tussen de 60-69 jaar.
  • Artrose komt het meeste voor tussen de 4e en 5e lendenwervel.

De belangrijkste conclusie;

  • Er blijkt geen relatie te zijn tussen gevonden artrose op beeldvormende onderzoek en eventuele aanwezige pijn laag in de rug!

Bron: L. Kalichman, L. Li, D. Kim, A. Guermazi, V. Berkin. Facet Joint Osteoarthritis and Low Back Pain in the Community-Based PopulationSpine. 2008;33(23):2560-2565. 

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis