7 Voordelen van Yoga bij Rugklachten en op je Gezondheid!
22 augustus 2014 
3 min. leestijd

7 Voordelen van Yoga bij Rugklachten en op je Gezondheid!

Door een combinatie tussen je lichaam, ademhaling en geest zijn er een hoop voordelen aan te wijzen van yoga bij rugklachten en je gezondheid door het geven van balans en energie aan je lichaam. Een yoga training is dan ook veelzijdig in het effect maar ook de technieken die gebruikt kunnen worden.

Waar komt yoga vandaan?

Yoga komt oorspronkelijk uit het oude India, maar tegenwoordig kan iedereen met verschillende leeftijd of fitness niveau yoga dichtbij uitvoeren op regelmatige basis. Ondanks dat yoga vaak wordt gezien als spiritueel door zijn meditatie gehalte, maken veel mensen van yoga gebruik voor het fitter maken van hun lichaam of verminderen van stress.

Onderzoek naar yoga laat namelijk zien dat yoga kan zorgen voor;

 • Verlagen van je rust hartslag en bloeddruk
 • Toename van je adem capaciteit en spier ontspanning

De onderzoekers van yoga weten niet precies hoe het komt dat yoga zo goed is voor je gezondheid en welzijn. Sommige beweren dat het komt door de mate van lichaam en geest therapie terwijl andere onderzoekers zeggen dat het komt door de stimulatie van je endorfine die zorgen voor een natuurlijk pijnstillend effect.

 

De drie basis elementen van yoga!

Welke vorm van yoga je ook uitvoert ze zullen allemaal gebruik maken van de volgende drie belangrijke technieken;

 • Oefeningen / Houdingen (Asana)
 • Asana’s of houdingen geven activiteit aan het lichaam en daardoor een prikkel om je kracht, balans en flexibiliteit te verhogen.
 • Ademhaling
 • Door de toevoeging van ademhalingsoefeningen wordt er meer zuurstof in de longen getrokken, waardoor je een gevoel van focus en alertheid krijgt.
 • Meditatie (Ontspanning)
 • Het loslaten van gevoelens en weerstanden kan meditatie je zowel emotionele als lichamelijke ontspanning geven met een lagere bloeddruk, cholesterolgehalte, angst en chronische pijn tot gevolg.

De 7 voordelen van yoga bij rugklachten en op je gezondheid!

 1. Verbeterde bloed circulatie

Door de uitvoering van yoga houdingen in combinatie met ademhalingsoefeningen kan yoga je bloed circulatie verbeteren. Een betere bloed circulatie kan door het beter transporteren van voedingsstoffen en zuurstof zorgen voor gezondere organen, huid en hersenen.

 1. Verlaging stress niveau

Het is aangetoond dat het uitvoeren van yoga je stresshormonen cortisol en adrenaline vermindert, waardoor je hartslag in rust en bloeddruk dalen. Het meditatie- of ontspanningsgedeelte zorgt voor een beter bewustzijn van je lichaam en geest, wat op zichzelf al een stressverminderend effect heeft.

 1. Verlaging kans op hart aandoeningen

Yoga laat significant de kans op een hart aandoening zakken door dezelfde effecten die worden bereikt door het verlagen van je stress niveau.

 1. Vermindering van een depressie

Doordat yoga een duidelijke toename van de neurotransmitter serotine laat zien, ook wel bekend als “the happy” hormoon, kan het een goed wapen zijn in de strijd tegen depressiviteit. Het verhogen van je vrolijkheids hormoon zorgt voor een goede regulatie van je slaap, eetlust en stemming.

 1. Voorkomen en vermindering lage rugpijn

Een betere beweeglijkheid van je lage rug en kracht van je spieren van je rug kan lage rugpijn voorkomen. En dat is precies wat een op regelmatige basis uitvoeren van yoga voor je doet!

 1. Anti-Aging

Yoga wordt vaak ook wel “the fountain of youth” genoemd door de oefeningen als de handstand, hoofdstand en schouder stand door het spelen met de zwaartekracht en het tijdsbesef. Het verbeteren van je kracht en balans door bepaalde houdingen verhoog je de mogelijk tot hertel van je lichaam en het herwinnen van nieuwe energie.

 1. Verbeterde ademhaling

Zoals een lagere rusthartslag een betere efficiëntie van het hart weerspiegelt, geeft een lagere ademhaling aan dat de longen efficiënter aan het werk zijn. Yoga helpt je adem frequentie te verlagen door een combinatie van gecontroleerde ademhalingsoefeningen en een verbeterde fitheid. Een lagere adem frequentie helpt bijaandoeningen zoals astma, bronchitis en zorgt voor schonere doorgang in je neus doorgang en sinussen.

Yoga bij rugklachten de moeite waard!

De term yoga wordt nog wel eens verkeerd gebruikt door mensen die denken wat het inhoudt.Het is dus niet alleen maar het uitvoeren van bepaalde houdingen of het mediteren op een matje. Door een combinatie van technieken die gebruikt worden, is het een discipline die je zowel op lichamelijk, mentaal als spiritueel vlak in balans kan brengen.

Overtuigend de moeite waard om eens te proberen wanneer je er nog onbekend mee bent. Er zijn verschillende vormen van yoga waarbij je van te voren goed kan inschatten welke vorm het beste je wensen aansluit of bij je past.

Bron: M. Galatino, T. Bzdewka, J. Eissler, The impact of modified Hatha yoga on chronic low back pain: a pilot study. Altern Ther Health Med. 2004 Mar-Apr;10(2):56-9.

J. Bharshankar, R. Bharshankar, V. Deshpande, Effect of yoga on cardiovascular system in subjects above 40 years. Indian J Physiol Pharmacol. 2003 Apr;47(2):202-6.

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis