4 Aandachtspunten Bij Lage Rugpijn Advies
15 april 2014 
3 min. leestijd

4 Aandachtspunten Bij Lage Rugpijn Advies

 

Lage rugpijn advies kan van grote invloed op je herstel. Veel mensen bezoeken bij lage rugpijn maar 1x een huisarts of fysiotherapeut voor advies. Toch blijkt dat het advies en informatie wat gegeven wordt nog jaren van invloed kan zijn.

Deze informatie moet dus duidelijk, concreet en gepast zijn niet alleen voor nu, maar ook eventuele terugkerende lage rugpijn.

 

Lage rugpijn advies wat een negatieve impact heeft!

Lage rugpijn is een van de meest voorkomende klachten die gezien wordt door een Fysiotherapeut. Ondanks dat de verwachting voor herstel bij acute lage rugpijn zeer gunstig is. Blijkt echter dat er een hoop mensen langdurig pijn en beperkingen ervaren na het ontstaan van pijn laag in de rug.

Daar is vanuit de wetenschap al wel een verklaring voor gegeven. Want de manier waarop mensen denken en handelen ten aanzien van de pijn kan het herstel negatief maar ook positief beïnvloeden. Verschillende factoren die een negatieve invloed hebben op het herstel zijn bijvoorbeeld;

 • Passieve omgang
 • Angst voor bewegen
 • Lage verwachtingen voor herstel
 • Depressie

 

Invloed van lage rugpijn advies door meerdere bronnen

De manier waarop u en anderen mensen handelen en denken ten aanzien van lage rugpijn  wordt vaak bepaald door de informatie die u krijgt. Deze informatie en bijkomende beeldvorming over lage rugpijn kan door verschillende bronnen bepaald worden zoals bijvoorbeeld;

 • Media
 • Internet
 • Familie & Vrienden
 • Vorige ervaringen
 • En Paramedici (huisarts, fysiotherapeut, manueel therapeut)

Een Paramedici blijkt daarbij een diepgaande en langdurige invloed te hebben bij mensen met lage rugpijn. Met name de manier waarop wordt gedacht en gehandeld ten aanzien van de pijn laag in de rug. Ondanks de groei van het internet (en websites zoals deze) blijkt dat de huisarts of fysiotherapeut vaak de hoofd bron van informatie is!

Een onderzocht gegeven is hierbij dat de manier waarop een persoon met lage rugpijn denkt over de pijn laag in de rug. Geassocieerd is met de overtuiging van de huisarts of fysiotherapeut wat de lage rugpijn betekent en het beste mee gedaan kan worden. De kwaliteit van informatie die u dus krijgt is voor uw herstel van groot belang!

Bij het inwinnen van informatie over uw lage rugpijn (ook als u dat via deze site doet) kunt u 4 aandachtspunten gebruiken ter controle;

 

 1.      Let op het uitspreken van een verkeerde verwachting voor herstel

De verwachtingen voor herstel kunnen zwaar beïnvloed worden door eenmalige statements of kwaliteit van de geboden informatie. Als u verkeerd advies, voorlichting en/of verwachting voor herstel krijgt kan dit grote gevolgen voor uw herstel hebben. Aangezien een lage verwachting voor herstel een grote voorspeller is dat uw uitkomst van herstel ook daadwerkelijk minder wordt.

 

2.     Kijk uit voor informatie wat kan leiden tot bewegingsangst

Een andere factor die uw herstel op een negatieve manier kan beïnvloeden is bewegingsangst. Wanneer u activiteiten gaat vermijden vanwege de angst voor pijn of schade om uw rug te beschermen. Zal dit op een negatieve manier de uitkomst van herstel beïnvloeden.

Paramedici kunnen u hier echter bij helpen door het aanbieden van de juiste informatie bij acute lage rugpijn. Veelgemaakte fouten van een Paramedicus is echter dat ze;

 • Vertellen wat u absoluut niet zou mogen doen met uw lage rugpijn
 • En een specifieke anatomische verklaring geven voor uw lage rugpijn

 

3.     Accepteer geen verkeerde behandeldoelstelling

Deze twee hierboven genoemde punten worden in alle internationale richtlijnen afgeraden! Omdat het blijkt dat het een negatieve impact heeft op het herstel bij mensen met lage rugpijn. Datzelfde geldt voor vormen van therapie die worden uitgevoerd met als benoemd doel “om uw rug te beschermen”.

Omdat dit onder andere kan zorgen voor negatieve gedachten zoals een verhoogde;

 • Waakzaamheid
 • Zorgen maken over…
 • Frustratie
 • En een schuldgevoel

 

4.     Maak u dus geen zorgen, er is genoeg positieve informatie

Duidelijk en concreet advies voor bewegen kan echter zeer goed het gevoel van controle geven (empowering). En het op gepaste manier gerust stellen en geven van positieve verwachtingen voor herstel hebben een zeer heilzame werking hebben. Deze aanpak blijkt op een positieve manier mensen te beïnvloeden met lage rugpijn of terugkerende lage rugpijn.

U kunt in mijn andere artikelen meer over lezen wat precies de juiste manier van omgang is bij Acute en Chronische Lage Rugpijn. Maar wat eigenlijk altijd de basis vormt voor de omgang is dat u blijft bewegen en uw rug vrij gebruikt in het bewegen!

 

Bron; B. Darlow, A. Dowell, G. Baxter, F. Mathieson,M. Perry, The Enduring Impact of What Clinicians Say to People With Low Back Pain. Ann Fam Med 2013;527-534

 

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis