Rugpijn na Tuinieren? 10 handige Tips!
05 mei 2023 
4 min. leestijd

Rugpijn na Tuinieren? 10 handige Tips!

Rugpijn na het tuinieren kan een hoop plezier in de weg zitten. Vooral het weer meer uitnodigt om in de tuin te werken en het zo'n ontspannende activiteit kan zijn. Wanneer je rugpijn hebt kan het echter ook een zware belasting vormen met een toename van rugpijn na het werken in de tuin.

Als fysiotherapeut hoor ik regelmatig van patiënten dat ze rugpijn ervaren na het tuinieren. Gelukkig zijn er manieren om deze pijn te voorkomen door middel van enkele eenvoudige tips en technieken. Ik heb 10 simpele tips voor u op een rijtje gezet. Ondanks dat het simpele tips zijn ben ik benieuwd of u ze kunt naleven!?

10 Tips bij Rugpijn na het Tuinieren...

Tip 1: Begin met een warming-up

Zoals bij elke fysieke activiteit is het belangrijk om eerst op te warmen. Door wat lichte rek- en strekoefeningen te doen, kunnen uw spieren opwarmen en uw gewrichten worden voorbereid op beweging. Dit kunt u ook doen door met lichte werkzaamheden te beginnen in plaats van de zware klussen.


Tip 2: Kies de juiste tools

Het is belangrijk om gereedschap te gebruiken dat geschikt is voor uw lengte en kracht om overmatige druk op uw rug te voorkomen. Een goede houding en lichaamshouding tijdens het tuinieren kunnen ook helpen om de druk op uw rug te verminderen. Denk hierbij aan stokken die lang genoeg zijn, maar ook aan het gebruik van een kratje om op te zitten of trap om op te staan.

Tips bij Rugpijn tijdens het Tuinieren


Tip 3: Plan uw tuinwerk

Plan uw werkzaamheden zodat u niet te lang in dezelfde houding blijft zitten of staan. Wissel verschillende activiteiten af, zoals zitten, staan, lopen en tillen. Hierdoor kunt u de belasting op uw rug aanzienlijk verminderen. De spieren krijgt tussendoor meer de kans te ontspannen en de gewrichten worden niet te eenzijdig belast.


Tip 4: Gebruik de juiste technieken

Door de juiste tiltechnieken te gebruiken, kunt u voorkomen dat u uw rug overbelast. Het is belangrijk om zware voorwerpen dicht bij uw lichaam te houden en door uw knieën te buigen in plaats van voorover te buigen bij zware voorwerpen. Bukken is absoluut niet slecht, maar kies bij herhaling van een houding voor de optie die minder kracht kost.


Tip 5: Verander regelmatig van houding

Verander regelmatig van houding om spanning op uw rug te verminderen. Als u te lang in dezelfde houding blijft zitten of staan, kan dit leiden tot vermoeidheid van de spieren en overbelasting van uw rug. Dit heeft veel overlap met tip 3, maar zorg dus in het bijzonder bij het wisselen dat de spanning van de rugspieren af kan.


Tip 6: Maak het uzelf makkelijk

Denk na bij het tillen van zware lasten die uw rug kunnen belasten en gebruik waar het past hulpmiddelen zoals tuinwagens of kruiwagens om zware lasten te verplaatsen. Simpel materiaal kan soms een groot verschil maken, zo zijn er ook kruiwagens met rij ondersteuning, waardoor de klus langer vol te houden is.

Rugpijn na Tuinieren Tips


Tip 7: Rust regelmatig

Neem regelmatig pauzes om te voorkomen dat u te lang in dezelfde houding blijft staan. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen om uw spieren te laten herstellen en te voorkomen dat u overbelasting van uw rugspieren krijgt. Een bakje thee, koffie of gewoon een glaasje water en even zitten. Een korte break kan al een hoop spanning weghalen, het geeft gelijk de kans om te voelen hoe het lichaam ervoor staat.


Tip 8: Voer rekoefeningen uit na het werk

Voer enkele rekoefeningen uit nadat u klaar bent met uw tuinwerk om de spanning op uw rug te verminderen en uw spieren te helpen herstellen. Enkele rekoefeningen die u zou kunnen uitvoeren zijn bijvoorbeeld het liggend draaien van uw knieën naar één kant terwijl u uw schouders op de grond houdt. Deze oefeningen en andere mobiliserende oefeningen ziet u hieronder.


Tip 9: Blijf tuinieren bij stress

Stress kan leiden tot spierspanning en verhoogde rugpijn. Juist door regelmatig te tuinieren en te genieten van de buitenlucht en natuur, kunt u uw stressniveau verlagen en uw algemene gezondheid en welzijn verbeteren. Probeer dus ondanks rugpijn, wanneer u het als ontspannend ervaart, een manier zoeken om het toch mogelijk te maken.

Rugpijn Tuinieren Tips


Tip 10: Raadpleeg een specialist

Als u last heeft van aanhoudende rugpijn, is het verstandig om een specialist te raadplegen. Een fysiotherapeut kunt u helpen bij het identificeren van de oorzaken van uw rugpijn en kan u persoonlijk advies geven over specifieke oefeningen en technieken om uw rug te versterken en pijn te verminderen.

Concluderend kunt u dus op verschillende manier de belasting op uw rug tijdens het tuinieren beïnvloeden. Door de bovengenoemde tips en technieken te gebruiken, kunt u rugpijn voorkomen en uw tuinwerk veiliger en plezieriger maken. Heeft u tips voor andere mensen met rugpijn na het tuinieren. Laat een reactie hieronder achter.


Referenties:

Shan Z, Deng G, Li J, et al. The Effects of Mind-Body Exercises on Physical Health Outcomes in Chronic Obstructive Pulmonary Disease Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. Complement Ther Med. 2019;47:102202. doi:10.1016/j.ctim.2019.102202

Chou R, Deyo R, Friedly J, et al. Nonpharmacologic Therapies for Low Back Pain: A Systematic Review for an American College of Physicians Clinical Practice Guideline. Ann Intern Med. 2017;166(7):493-505. doi:10.7326/M16-2459

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis