Oorzaak Ischias Klachten

Ischias klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Ondank dat de pijn vanuit de bil uitstraalt kunnen er meerdere structuren en mechanismen verantwoordelijk zijn voor de spanning in de Piriformis spier. De omschrijving van ischias klachten ook gedaan worden aan de hand van de locatie van de zenuw irritatie. De oorsprong kan zich namelijk bevinden vanuit de rug, op basis van een hernia of stenose, en vanuit de bil op basis van het Piriformis syndroom. Is dit je nog niet bekend, dan raad ik je aan eerst “Wat is Ischias” te lezen.   Ischias Klachten  

Oorzaak van ischias klachten

Theoretisch worden de ischias klachten veroorzaakt door een spasme en/of verhoogde spanning van de m. Piriformis. Praktisch gezien zijn er verschillende structuren en mechanismen die verantwoordelijk kunnen zijn voor de opgebouwde spanning en/of spasme. Oorzaken daarvoor kunnen komen door;  
 

1.    Direct trauma op de Piriformis spier

Bijvoorbeeld door een val op de bil. Hierdoor kan een kneuzing ontstaan van de bilspieren die vervolgens door de verhoogde spierspanning en vochtophoping kunnen zorgen voor compressie van de ischiadicus zenuw. Een ander voorbeeld is een zogenoemde “Wallet Ischias”. Er kan ook compressie op de bilspieren en daarbij de ischiadicus zenuw ontstaan door te zitten met een “te dikke” portemonnee in de achterzak.  

2.  Blessure na een operatie

Een specifiek voorbeeld is dat na een nieuwe heup operatie afhankelijk van de techniek er bilspieren beschadigd kunnen raken. Deze “schade” herstelt zich wel alleen kan er spierzwakte ten gevolg van de operatie ontstaan als het niet goed herstelt wordt. Ook wanneer er niet specifiek aan of rondom de heup en bilspieren wordt geopereerd kan er spierzwakte optreden van de bilspier. Wanneer de bilspier verzwakt is en de belasting wordt verhoogd kan dit zorgen voor een gespannen en verkorte bilspier. Wat vervolgens kan leiden tot verhoogde druk op de nervus ischiadicus.  

3.  Op basis van lage rug of SI gewrichten

Bij verminderde beweeglijkheid en/of functioneren van de lage rug en SI gewrichten kunnen er gerefereerde klachten in de heup en bil ontstaan. Die gerefereerde klachten kunnen onder andere inhouden dat de Piriformis spier in spanning toeneemt. Je heupen en daarbij je bilspieren staan in direct verband met je lage rug en SI gewrichten. Het daarbij van belang dat er bij ischias klachten altijd wordt gekeken naar de beweeglijkheid en belastbaarheid van de lage rug en SI gewrichten.  

4.  Overbelasting

Algemene overbelasting kan door een hoop verschillende oorzaken ontstaan. Maar specifiek voor bij ischias klachten is voornamelijk van belang je;
  • Houding, met name in zit
  • Bewegingspatroon tijdens werk en/of sport
  • Lichamelijke gesteldheid
  • Mate van ervaren stress
Uit de praktijk blijkt dat de oorzaak van de ischias klachten zich bevindt vanuit algehele overbelasting en in het bijzonder op basis van verminderd functioneren van de lage rug. De spanning in de Piriformis is hiervan vaak een direct gevolg wat zich uit de zenuwpijn. Bij elke van de hierboven genoemde oorzaken zijn er goede oefeningen en behandeling beschikbaar.  

Wil je meer weten over ischias? Volg dan één van de onderstaande links!

   
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"


Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis
Lage Rugpijn Herstel Methode (Gratis Rug Screening)