Een Verkeerde Houding van Je Rug Kan de Dikte van Je Tussenwervelschijven Snel Laten Slinken!

Een verkeerde houding kan meerdere negatieve gevolgen hebben voor je rug. In eerste instantie kan je wellicht alleen de pijn met de bijbehorende beperkingen ervaren. Maar bij een verkeerde houding vergroot je ook de druk op je tussenwervelschijven met alle gevolgen van dien!

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die een zittende baan of levensritme hebben. Een goede houding is van belang om rugklachten te kunnen voorkomen net als beweging nodig is om je rug soepel te houden. Een verkeerde houding kan op korte termijn maar zeker op langere termijn je tussenwervelschijven laten slinken.

 

Hoe zijn je tussenwervelschijven opgebouwd?

Je wervelkolom is opgebouwd uit wervels die op elkaar zijn gestapeld met daartussen zachte en elastische tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven functioneren door hun structuur als schokdempers en zijn mede verantwoordelijk voor de beweeglijkheid van je rug.

 

 

Zowel de buitenste vezelachtige rand (Annulus Fibrosus) als de meer vloeibare kern (Nucleus Pulposus) die samen je tussenwervelschijf vormen bestaan voor een groot deel uit vocht. Je tussenwervelschijf kan je vergelijken als een ballon die zich door een bepaalde druk laat aanpassen in vorm. Zo wordt hij bij toenemende druk dunner en kan een tussenwervelschijf zich verschillende kanten op vormen.

 

Hoe kunnen je tussenwervelschijven slinken?

Wist je dat je aan het eind van de dag kleiner bent dan aan het begin van de dag?! Dit verschil kan wel oplopen tot 2 cm!

Bij een ieder zal door de dagelijks blootgestelde druk op je wervelkolom het vocht in je tussenwervelschijven verminderen waardoor ze slinken. Normaal gesproken herstelt dit verlies in lichaamslengte door vochttekort zich doordat de druk  tijdens het slapen laag is en je tussenwervelschijven weer worden voorzien van voldoende vocht.

Daarentegen kan een verkeerde houding de druk op je tussenwervelschijven aanzienlijk doen vergroten. In de meest bekende gevallen kan de vergrote druk in een verkeerde houding, vaak een gebogen houding, lijden tot een uitpuiling van je tussenwervelschijf ook wel bekend als een hernia. Op lange termijn kunnen je tussenwervelschijven “slijten” door een chronisch gebrek aan vocht.

 

Wat heeft een verkeerde houding tot gevolg?

Wat is eigenlijk een verkeerde houding en bij welke houdingen is de druk op de tussenwervelschijven van je rug het grootst. Hier is door o.a. Nachemson onderzoek naar gedaan en kwamen tot de volgende conclusies;

De druk op je tussenwervelschijven is;

  • Het kleinst in ruglig
  • 4 maal groter wanneer je staat ten opzichte van het liggen op je rug
  • 50% groter bij het voorover buigen ten opzichte van het recht staan
  • Groter naarmate je meer gewicht in je handen neemt
  • Nog groter wanneer je met gewicht naar voren buigt
  • Neemt aanzienlijk toe tijdens het zitten
  • Het grootst wanneer je voorover buigt in het zitten met een gewicht

 

 

Wat zegt dit over een verkeerde houding?

Uit de bevinden van het onderzoek van Nachemson zijn een hoop conclusies trekken in combinatie met andere onderzoeken.

Zitten is niet alleen slecht voor je lichaam, maar ook de mate van druk op je tussenwervelschijven tijdens zitten is niet goed voor je rug. Een zittende baan of dagelijkse werkzaamheden waarbij je veel en lang achter elkaar zit zal de druk op je tussenwervelschijven continu hoog houden.

Maar ook het doen van je huishouden zoals bijvoorbeeld stofzuigen, strijken en schoonmaken in een gebogen en dus een verkeerde houding laat de druk toenemen. Een staande gebogen houding vergroot de druk behoorlijk. Indien je daarbij nog gewicht in je handen hebt, ontstaat er een nog grotere druk dan bij gewoon zitten het geval is.

 

 

Met bovenstaande gedachten in het achterhoofd zijn ook de meeste til technieken ontwikkeld. Naast dat het tillen met een gebogen rug een veel grotere kracht van je rugspieren vraagt bezorgt het ook een hoop meer stress op je tussenwervelschijven.

Het buigen van de rug onder grote druk is ook precies de richting waardoor je tussenwervelschijf als een ballon naar achter wordt geduwd, met alle mogelijke gevolgen van dien! Het namelijk precies de reden dat iemand met pijnklachten op basis van een hernia niet (prettig) lang kunnen zitten of voorover kunnen buigen.

 

Hoe voorkom je een verkeerde houding?

Het mooiste voor je rug is om pijn klachten te voorkomen of te verhelpen. Door de druk op je tussenwervelschijven over de dag te verlagen kan je een hoop winst halen. Een aantal tips die makkelijk en direct toe te passen zijn;

Heb je zelf al praktische trucjes die je gebruikt om de druk van je rug te halen? Deel het met anderen door een reactie te plaatsen hieronder 😉