Je Rug Kraken bij Lage Rugpijn?! Wat Houdt Het Eigenlijk In?

Heb je wel eens je rug laten “kraken” bij een Manueel Therapeut of Chiropractor? Weet je eigenlijk wel wat er nou gebeurt is of wat je rug kraken inhoudt? Er zijn veel mensen die de verkeerde informatie krijgen of hebben gekregen! Ben jij daar één van?

Rug kraken, wat gebeurt er precies?

Waar veel mensen spreken over je rug “kraken” wanneer ze bij een Manueel Therapeut of Chiropractor zijn geweest is dit in theorie niet juist. Het is namelijk een “knak” die je hoort wat tegelijkertijd ook een aangenamere benaming is. Aangezien het “kraken” van iets vaak wordt geassocieerd met dat iets kapot wordt gemaakt of breekt.

Dit is uiteraard niet het geval bij een manipulatie waarbij dit “knak” geluid wordt geproduceerd. Dit knakkende geluid ontstaat doordat er bij een manipulatie gassen kunnen komen die dit geluid veroorzaken. Deze gassen bevinden zich in het gewrichtskapsel van een gewricht die samen met het gewrichtsvloeistof dienen als een soort van smeermiddel.

Wat is een manipulatie?

Een manipulatie is een zeer specifieke techniek waarbij met een korte impuls wordt geprobeerd de beweeglijkheid van een gewricht te verbeteren. Dit wordt gedaan door in richting de eindpositie van een gewricht een korte en snelle impuls te geven op het gewrichtskapsel waarbij door het vrijkomen van gassen een “knak” sensatie kan worden ervaren.

Een manipulatie valt onder de mobilisatie technieken die een Manueel Therapeut of Chiropractor kan gebruiken. Het verschil tussen een mobilisatie en manipulatie zit hem in de snelheid en hoeveelheid rek die op het gewricht gegeven wordt. Een mobilisatie techniek blijft daarbij iets meer binnen de grenzen van het gewichtskapsel.

Wat is het effect van een manipulatie?

  1. Een eerste effect van een manipulatie is het herstellen van de normale bewegingsvrijheid van een gewricht. Er is namelijk indicatie voor een manipulatie wanneer een gewricht in een bepaalde bewegingsrichting beperkt is of soms ook wel “blokkeert” (vandaar de term blokkade).
  1. Ten tweede door een manipulatie de spierspanning en gevoeligheid afnemen rondom het gewricht. Wat kan zorgen voor direct pijnverlichting en minder spanning rond het gewricht. Wanneer een manipulatie niet goed lukt kan dit ook vaak komen, omdat die spierspanning al te veel is toegenomen waardoor het te veel spanning geeft op het gewricht om los te “knakken”.
  1. Ten derde zorgt een manipulatie voor een verbeterd bewegingsgevoel van je gewrichten en spieren. Omdat bij een stijf, pijnlijk en beperkt gewricht automatisch je bewegingsgevoel wordt geremd kan een manipulatie dit snel verbeteren. Voor het structureel onderhouden en herstellen van het bewegingsgevoel van spieren is wel gerichte training nodig.

Zet een manipulatie alles weer op zijn plek?

Vaak hoor ik van mensen in de praktijk die al bij collega Manueel Therapeuten of Chiropractoren zijn geweest dat ze alles weer op zijn plek hebben gezet omdat het scheef stond! In theorie is die haast onmogelijk, omdat als we het hebben over de wervelkolom wervels zelden schreef staan. En als ze als schreef staan is hiervoor een hele grote kracht nodig wat alleen bij zeer ernstige trauma’s gebeurt.

Wat wel het geval is zoals ik hierboven al beschreef is dat een manipulatie een korte en snelle impuls geeft om een specifieke bewegingsrichting te verbeteren of wel herstellen. Met als reden dat deze bewegingsrichting pijnlijk en beperkt is of ook wel kan “blokkeren”. Makkelijk gezegd is het opheffen van een geblokkeerde beweging (“blokkade”) een betere benaming.

Waarom gebruikt niet iedereen deze benamingen?

Ik kan daar niet een exact antwoord op geven omdat ik niet al mijn collega’s daar over spreek. Maar mijn aanname is dat het vaak een kwestie van gemak in uitleg is aan een patiënt omdat veel mensen dat verhaal al kennen.

Vanuit mijn opleiding aan de SOMT voor Master Manueel Therapeut was echter het eerste wat we leerde het juiste verwoorden van een manipulatie naar een patiënt. Wat zoals elk gegeven feit wordt ondersteund vanuit wetenschappelijke literatuur!

Bron: D. Evans, N. Lucas, What is “manipulation”? A reappraisal. Manuel Therapy Volume 15, Issue 3, June 2010, Pages 286-291